• Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
  • Bükkábrány
17./2013.(XII.23.) R E N D E L E T E Egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló rendelet módosítása PDF Nyomtatás
Rendeletek
Írta: Bodzán László   
2014. január 06. hétfő, 09:39
KIVONAT 

Bükkábrány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 17-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből:            

17./2013.(XII.23.)
 R E N D E L E T E 

Egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló rendelet módosítása

 

Bükkábrány önkormányzata a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993.évi III. tv. (továbbiakban: Sztv.) 1.§.ának (2) bekezdésében, 25.§.(3) 26.§. 32.§ (1) illetve (3). 38.§. (9) 45.§. (1) 46 §. (1) 47.§. (1) 50.§. (2). kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 143. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

Az egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló többször módosított 7/2011.(III.31) sz. rendeletét az alábbiakkal módosítja.

 

                                                                        1.§

A rendelet 9-10 § -át hatályon kívül helyezi, helyükbe a következő rendelkezés kerül:

 

                                                                      9.§

 

     Az önkormányzati segély megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint

 

                                  felhasználásának ellenőrzésének szabályai

 
 
 
 

 

(1)Az önkormányzati segély megállapítására a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben maghatározott feltételek fennállása esetén kerül sor.

 
 

 

(2)Időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére havi rendszerességgel hat hónap időtartamra önkormányzati segély adható, amennyiben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint vagyonnal nem rendelkező kérelmező családjában az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át.

 
 

 

(3) Az (2) bekezdés szerint önkormányzati segély összege legfeljebb 2.000.-Ft/ hó, melynek hat havi összegét a támogatás megállapítását követő hónap ötödik napjáig elsősorban természetbeni ellátásként közüzemi díj átvállalásával kell biztosítani és a közös önkormányzati hivatal által a megnevezett jogosultnak átutalni. Amennyiben a természetbeni ellátásra azért nincs lehetőség, mert a kérelmező vagy hozzátartozója nem közüzemi fogyasztó, vagy a kérelmező alapos indokra hivatkozva kéri a pénzbeli kifizetést, úgy a segélyt egy összegben kell folyósítani.

 
 

 

(4) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet esetén alkalmanként legfeljebb tízezer forintig terjedő összegben önkormányzati segélyben részesülhet az a szociális ellátásokról szóló törvény szerinti vagyonnal nem rendelkező személy , akinek családjában az egy főre számított havi családi jövedelem határ nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150, egyedül élő esetén annak 200 %-át.

 
 

 

                                                                 10.§

 
 

 

(1) A temetési költségek mérséklése nyújtandó önkormányzati segélyre az a személy jogosult, akinek családjában az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át.

 
 

 

(2) Az e címen nyújtott önkormányzati segély összege legfeljebb a helyben szokásos, legolcsóbb temetés költségének összege, de legalább 10.000.-Ft.

 
 

 

(3) A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége: 100.000.-Ft.

 
 
 
 

 

                                                               10/A §

 
 

 

(1) a tizennyolcadik életévét be nem töltött gyermek részére egy naptári éven belül gyermekenként legfeljebb két alkalommal, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek esetén legfeljebb egy alkalommal nyújtandó önkormányzati segélyre az a személy jogosult akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át és a gyermeket gondozó család időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, illetve a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerül.

 
 

 

(2) A segély összege elsősorban a felmerülő kiadások mértéke, de gyermekenként legfeljebb 10.000.-Ft.

 
 

 

(3) A támogatást indokolt esetben természetbeni ellátás formájában kell biztosítani (tankönyv- és tanszer ellátás, étkezési díj).

 
 

 

(4) A megállapító határozatban az igénylő számla, vagy a befizetésről szóló igazolás utólagos bemutatására kötelezhető.

 
 

 

(5) Kivételesen indokolt esetben kötelezhető a támogatást igénylő arra, hogy segély összegét a határozatban kijelölt családgondozóval együttműködve használja fel.”

 
 
 
 
                                                                   2.§

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

(2) Rendelkezéseit 2014. január 1 napjától kell alkalmazni.

 
Bükkábrány, 2013. december 19.
 
 
 

                Szalai Szabolcs sk.                                                  Kiss Zoltán sk.

                   Polgármester                                                               Jegyző

 
 
                                                                                                      
Kiadmány hiteles:
 
Kiss Lászlóné
Főmunkatárs
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com